Stämningsfullt luciatåg på Europaskolan Malma

Luciafirande Europaskolan Malma

I tisdags, den trettonde december firades, som på många olika platser, lucia på Europaskolan Malma. Det blev en vacker stund med tankar kring värden som bemötande och förståelse.

I täten för det stämningsfulla tåget gick årets lucia, Noah Karlsson i årskurs nio. Att det blev en pojke som var lucia i årets luciatåg var lika självklart som det var en tillfällighet. Alla elever som ville vara lucia fick anmäla sig, och sedan lottades det vem som skulle få det ärofyllda uppdraget.

Ett av våra fokusområden på Europaskolan Malma är förståelse och bemötande, och detta är något som både Noah själv och musiklärare Paul Lötberg kan se direkta kopplingar till.

– Det har blivit en norm att det ska vara en tjej som är lucia, men jag tycker att det ska vara okej om en kille vill vara det, säger Noah till Eskilstuna-Kuriren som intervjuat honom och Paul.

Paul Lötberg menar att en manlig lucia kan sända ett viktigt budskap till eleverna: att alla ska få vara som man vill och att alla ska ges möjlighet att vara den man trivs med att vara.

Under luciafirandet bjöds vi på flera traditionsenliga sånger, som Rudolf med röda mulen, Staffan var en stalledräng och We wish you a merry Christmas.

Dagen till ära hade också vårdnadshavare, syskon, släktingar och den kommunala Malmaskolans elever och personal bjudits in för att njuta av luciatåget.

Varmt tack till alla för en fin och minnesvärd stund!

Foto: Gustav Butlex, Eskilstuna-Kuriren