Vänskapsdagen, till Axel Göranssons minne

Den 3 oktober 2015 förolyckades eleven Axel Göranson i en traktorolycka. Axel var en väldigt god vän, och tanken om att hedra hans minne genom att anordna en vänskapsdag föddes.

I år har vänskapsdagen innehållit ett inledande tal av biträdande rektor Marie Mulvad, följt av föreläsning med Jesper Lundin och filmer och diskussioner i klassrummen. Filmerna har i mellanstadiet handlat om vad vänskap är, och filmerna i högstadiet har handlat om att förändringar till ett bättre klimat i skolan ligger hos en själv. Alla elever har även fått göra löv som de sedan fått sätta upp på ett gemensamt träd i skolans entré och det vänskapsträdet fylls på vartefter under dagen.

Vår externa föreläsare Jesper har gjort en livsresa. Han föddes med Sotos syndrom som innebär att han alltid har varit större än alla andra: större huvud, större händer och större fötter.

– Jag har storlek 51 i skor, berättade han för eleverna under föreläsningen och log när han såg reaktionerna.

Jespers skoltid kantades av mobbning. Han blev retad för sin storlek och blev kallad tjock. Han mådde väldigt dåligt men berättade inte för någon.

– Det var till slut min assistent som kontaktade hemmet och det ledde till att vi hade ett möte med skola och psykolog, och efter det fick jag byta skolform till särskola.

I dag är Jesper en glad och stark 21-åring som jobbar i köket på Gripsholmsskolan. Hans karriär som föreläsare startade med ett Facebookinlägg där han sökte vänner och även ville ta ställning mot mobbning.

– Ett halvår, ett år efter det inlägget, som spreds som en löpeld och blev mycket uppskattat, började jag föreläsa. Jag har föreläst på flera skolor i Strängnäs kommun, men det här är första gången jag är på en skola utanför kommunen.

Det är inte bara första gången Jesper föreläser i Flens kommun, det är också första gången han har fått vara med i ett klassrum på en skola. Efter sin föreläsning för högstadiet fick han vara med klass 7A när de diskuterade föreläsningen och ställde frågor till Jesper. Hela dagen har varit en mycket positiv upplevelse.

– Jag brukar få mycket positiva kommentarer och det stärker mig. Jag känner att jag lyckas förmedla mitt budskap till eleverna.

Till klass 7A hade han tre mycket tydliga budskap att dela med sig av:

– Säg alltid till en vuxen om du blir utsatt eller ser någon bli utsatt. Reagera snabbt. Och var en schyst kompis.

Vi tar med oss Jespers kloka ord och tackar honom för att han ville komma till oss i dag och dela med sig av sin resa. Jesper vill också passa på och tacka Europaskolan Malma för att han fick komma:

– Det var fruktansvärt nervöst att komma till en skola utanför Strängnäs kommun, men det har varit jätteroligt. Även jag har fått lära mig mycket i dag.